SMR REFURBISHMENT + EXTENSION RESIDENTIAL HOUSE SEMINARSTRASSE ZÜRICH Listed semi-detached building by Walter Henauer und Ernst Witschi, built in PDF

Description
Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH SMR REFURBISHMENT + EXTENSION RESIDENTIAL HOUSE SEMINARSTRASSE ZÜRICH Listed semi-detached building by Walter Henauer und Ernst Witschi,

Please download to get full document.

View again

of 52
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.
Information
Category:

Nature & Wildlife

Publish on:

Views: 5 | Pages: 52

Extension: PDF | Download: 0

Share
Transcript
Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH SMR REFURBISHMENT + EXTENSION RESIDENTIAL HOUSE SEMINARSTRASSE ZÜRICH Listed semi-detached building by Walter Henauer und Ernst Witschi, built in 1923 Plans, sections and elevations N View from the street View from the garden Joint detail Façade detail Window detail View from the Gartenzimmer Entrance hall Stairwell Kitchen on the ground floor Sketches Façade detail extension Refurbished entrance and façade historic building Natural light study Project Description Project Data The urban context at the Schaffhauserplatz in the city of Zürich is very fragmented: small scale housing of the garden city movement next to urban blocks of the late 19th century. This heterogenous constellation called for a design concept that reacts to these different scales. The new extension is detached and rotated from the existing house and works as a mediator between the different urban geometries. It introduces a new scale to the urban context, adding a layer of garden architecture to the site. In order to counteract the sheer volumetric dimensions of the ensemble, the annex has a specific monumentality. From certain angles, for example from the garden, the addition seems larger that its physical size and dominates the scene. Location: Seminarstrasse 5 / 8057 Zürich Commissioner: private Commission: direct Budget: 1.09 Mio CHF (BKP 2-9) Dates: Juli Januar 2012 Gross surface area: 340 m 2 Both old and new parts are internally linked with a slightly curved enfilade, extending the view from the existing building through the annex into the adjacent neighbourhood. The garden façade of the new part can be opened in a twofold way: in the summer, large floor-to-ceiling windows can be opened to the outside in order to fully embrace the garden. During the other seasons, small glazed doors serve for everyday use. If all windows are open, the façade has a sculptural quality emphasizing its mediating role between the garden and the interior. The annex is a timber construction, both hiding and showing its structural logic while at the same time serving for different plants and animals - just like the historic building by Henauer and Witschi. The annex was coined Gartenzimmer by its residents and is often used for concerts and Sunday night parties, both extending and transforming the original idea of the garden city movement into the 21st century. Misc: Collaborators Architecture: Historic preservation: Garden preservation: Landscape: Engineering: Building physics: Images: incl. construction management and cost controlling Simon Kretz & Christina Nater Tatjana Lori AfS, Stadt Zürich Silvia Steeb gsz, Stadt Zürich Marianne Probst, Frauenfeld Karl Dietrich, Zürich Büro Mühlebach, Wiesendagen Simon Kretz; Oliver Lang, Lenzburg Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH VLD NEW CONSTRUCTION ON EXISTING FRAGMENTS: HOUSE ON LAKE LUCERNE Plans View from the garden View from the porch Terrace view Main floor Upper floor Lower floor Sketch Built project Entrance Tectonic study Geographical embedding Project Description Project Data The interesting aspect of this project is the fact that the building is not a completely new construction. Parts of the existing but ruined house are reused, not only in a structural but also in an architectonic way. Even though planned as a beach-style bungalow in the 70s, it was built with a concrete core, slabs and a regular raster of pillars - almost following the ideal of Le Corbusier s plan libre. The main idea is to use all significant existing architectural Primärelemente the retaining walls, the raster, the slabs and the concrete core not in a historistic and visual fashion, but rather as deep-structure (or DNA ). Such a use of the existing materiality relates to pre-modern times, when material and transportation costs were much more relevant factors that nowadays. Building on top of existing structures is at least in this case both a pragmatic and an intellectual decision. These internal preconditions were faced by very powerful external prerequisits, such as the spectacular view over the Lake Lucerne, the steep hill descending to the lake and the wild forest surrounding the plot. This combination of internal and external contexts framed the field of possibilities and guided through the design process. We took the project on from an approved building project, then reworked, detailed and executed it. Location: Lake Lucerne, Switzerland Commissioner: private Commission: direct Budget: ca. 3 Mio CHF (BKP 2-9) Dates: Gross surface area: 490 m 2 Collaborators Architecture: Cost planning: Landscape: Engineering: Building physics: Images: Simon Kretz, Christina Nater & Sandra Fellmann Niederberger Architekten, Hergiswil freiraumarchitektur, Luzern Trachsel AG, Luzern Büro Mühlebach, Wiesendagen Simon Kretz, Robert Kretz Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH BNZ REFURBISHMENT + PITCHED ROOF EXTENSION RESIDENTIAL HOUSE BINZMÜHLESTRASSE ZÜRICH View from the courtyard Porch detail Porch detail Plans, sections and elevations N Stairwell Enfilade Appartement upper floor Room under the roof Natural light study Natural light details Sketch Project Description Project Data Originally built in 1908, one of the key goals of the renovation project is to keep the social and functional diversity. The main house contains five2- to 4- bedroom apartments. By keeping (or partially even increasing) the number of bedrooms, the apartments are kept attractive for different user groups: families, students or young professionals sharing a flat and couples working from a home office. The ground floor offers a large space with a high ceiling, large windows facing north and a direct entrance from Binzmühlestrasse useful for a shop, an artist s studio or an office. The twostory rear building hosts a manufacturing trade and an architectural office. By lifting the roof about half a meter, the penthouse apartment is enlarged by a bedroom, a walk-in closet and a private bathroom in the former attic. The lack of private outdoor space led to the decision of providing a roof terrace for the new two-story penthouse apartment and large balconies facing south for the apartments on the lower levels. Both construction and materialisation of the new balconies recall the building techniques of the early 20th centrury: A composite construction consisting of massive concrete slabs and a filigree load carrying steel construction partially used as permanent formwork. Horizontal and vertical parts are tectonically differentiated, while the balustrade stands on the steel formwork of the horizontal slab, therefore both gaining a certain degree of structural autonomy and avoiding rainwater damages of the concrete slab. Three H-beams not only carry the load of the balconies but both vertically stretch the visual proportion of the construction and provide a certain visual closure of the apartments. To center the balconies, the corner beams are rotated 45 degrees. In combination with the H-form of the cream white painted beams and the ever-changing sunlight, the rotation leads to a multifaceted tonality that renders the beams visually sophisticated. The thin H-beams lead the weight into a brutalist concrete pedestal serving as a bench for residents and guests watching the table tennis courtyard tournaments on late summer evenings. The pedestal has an additional yet indirect benefit: It protects the thin steel construction from eventually being damaged by parking cars. Location: Commissioner: Commission: Binzmühlestrasse 49 / 8050 Zürich private direct Budget: 1.6 Mio CHF (BKP 2-9) Dates: Gross surface area: 806 m 2 Misc: Collaborators Architecture: Engineering: Building physics: Images: incl. construction management and cost controlling Simon Kretz & Christina Nater Andreas Gudenrath, Niederurnen Büro Mühlebach, Wiesendagen Simon Kretz Simon Kretz with Christian Salewski (see further: TSG CONFLUENCE OF THE RHINE AND TÖSS RIVERS / WINNING PROPOSAL Situation Delta montage Sketch Sections orthogonal to the Rhine River Pulpit detail Rhine River details Construction details Project Description Project Data The confluence of the rivers Rhine and Töss is a public space heavily used by a multitude of actors: ferry ships, bicycle riders, zodiac tourists, swimmers, picnickers, fishes and birds. The task is simple yet tricky: all actors need their proper space, while destructive contacts have to be avoided. Especially the relations between the protected natural resources and the leisure time activities are tricky. By using natural aggradations of the Töss River, an archipelago will slowly evolve and serve as a breeding ground for different species. In addition, a new pebble bank in the river Rhine can be used to shift the existing landing stages further to the east. At the very eastern landing stage, a new boat house will be erected, hovering silently over the Rhine. The scenery is framed by protected forests. An important landscape element is the pulpit. It is the access point both for the winding road and the pedestrian bridge. From this vista point, the topography steps gently towards the delta and into the water. To sum it up: We are trying to find a simple spatial organisation, an unagitated formal expression and at the same time leave plenty of space for appropriation processes, taking into consideration the logistical complexity of this public space. Location: Tössegg, Freienstein-Teufen, Zürich Commissioner: AWEL Kanton Zürich Commission: competition 1st Prize Budget: ca. 3 Mio CHF Dates: Collaborators Architecture: Landscape: Engineering: Images: Simon Kretz, Christian Salewski & Louis Wangler Stefan Rotzler, Zürich Flussbau AG, Zürich Ingenieurbüro HQ für Wasserbau, Berg am Irchel Simon Kretz Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH with Christian Salewski LAR URBAN DESIGN COMPETITION AGGLOLAC : A NEW WATERFRONT FOR BIEL-NIDAU Axonometric overview Visualisations: Park in the fall (top); Schlossweg in the summer (middle); Harbor at Night (bottom) Section (part 1) Plan Section (part 2) terrace view Process concept Sketch Project Description Project Data The project proposes a generous public space at the Lake of Biel in the tradition of the large Quaianlagen of the late 19th century that stretch along the lakefronts in almost all larger Swiss lakeside cities. This public space consisting of a harbor with public facilities, beaches, sports fields, greenways, swimming pools, theatres, cafés, circus tents, party locations, boat houses and slipways is interpreted as a Common: a large, accessible space that can be appropriated by everyone and used for the purposes of the urban public. The English sociologist Richard Sennett labeled these spaces as Collective Spaces : important devices for open and transnational cities (Sennett, 2006, The Open City). In the second row, a new neighbourhood links the lakefront to the castle of Nidau and the main station of Biel. The idea of the urban layout and the structural design concept of the new buildings reinterpret the logic of the stilt houses still liying a couple of meters below ground level in the mud. The remains of these prehistoric stilt houses will be left in the ground, well protected not only by the Unesco World Heritage but also by the oxygenfree soil. This is presumably the best way to keep the sensitive material for the next generations. We therefore propose to use pile-constructions to let the new buildings hover just above ground level on wooden platforms. As the site is flood-endangered, this construction type additionally helps to protect the new wooden buildings from rising water. Furthermore, no dams have to be built and the wonderful soft touch of the existing water edge can be included in the project. It is interesting to remember that Le Corbusier, a native of this region, was fascinated by the discovery of the stilt settlements in the Swiss lakes and based his famous theoretical pamphlet of modernity partly on the principles of these year-old artefacts. Location: Commissioner: Commission: Dates: 2013 Collaborators Architecture: Landscape: Process design: Waterfront, Biel-Nidau Gemeinde Nidau, City of Biel competition Simon Kretz, Christina Nater, Christian Salewski Oscar Buson, Louis Hilti Frédéric Rossano, Rotterdam Zeugin Gölker Immobilienstrategien, Zürich Engineering: Building physics: Archeology: Walt und Galmarini, Zürich Prof. Jürg Speerli, Rapperswil Büro Mühlebach, Wiesendagen Ellen Thiermann, Zürich Sustainability concept: nuak, Zürich Images: Cesare Diavolo, Rotterdam & Simon Kretz Christina Nater und Simon Kretz Architekten GmbH Christina Nater dipl. Arch ETH SIA * 1980 Built projects Project architect with Scheitlin Syfrig Architekten Luzern Master of Architecture ETH Zürich 2006 Work experience with Meiré und Meiré Köln Refurbishment + conversion apartment building Binzmühlestrasse 49 Zürich Refurbishment + conversion house Bonstettenstrasse Uster 2012 Refurbishment + conversion house Seminarstrasse 7 Zürich Simon Kretz dipl. Arch ETH * 1982 Senior Assistant and Lecturer at the Department of Architecture and at the Department of Engineering ETH Zürich Lecturer at the Center for Real Estate Management CUREM, Universität Zürich Master of Architecture ETH Zürich 2008 Work experience with OMA Rem Kolhaas Rotterdam, LNDN Berlin and KCAP Zurich Refurbishment, conversion + extension house Seminarstrasse 5 Zürich New construction house Kastanienbaum Horw Refurbishment + conversion apartment building Wesemlinstrasse Luzern 2010 Interior work apartment Seeburgstrasse Luzern 2009 Interior work apartment Felsbergstrasse Luzern 2007 Refurbishment + conversion house Hodlerweg Kriens
Related Search
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks